maandag 25 november 2013

(Zich) Verweren

Er zijn twee betekenissen van 'verweren'. Iets kan namelijk verweren door bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden. Maar de andere betekenis is dat je jezelf verweert, bijvoorbeeld als je aangevallen wordt. Die laatstgenoemde is dit keer het woord waar het over gaat. Waarom heet het 'verweren'?

Wer = vir

Oorspronkelijk was het 'wer' in 'verweren' niet wer, maar 'vir' (met een korte i). Dat kun je nog steeds wel horen in de uitspraak. Dit was niet voor niets zo. Het Latijnse woord 'vir' betekent namelijk 'man'. 

Be a man 

Wat dus eigenlijk de letterlijke betekenis is van dit woord, is 'je als een man gedragen'. En wat deden mannen wel en vrouwen niet? Juist, terugvechten als ze aangevallen werden, in plaats van bijvoorbeeld proberen te vluchten, wat vrouwen intuïtief eerder doen. En laat dat nou precies de betekenis zijn die wij nog steeds voor 'zich verweren' gebruiken (al kunnen steeds meer vrouwen tegenwoordig ook prima hun mannetje staan)!

2 opmerkingen:

  1. Lieve Lianne,

    Ik ben wel benieuwd naar de herkomst van het woord 'loper'.

    XX Arja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zal eens uitzoeken of daar ook een leuk verhaal achter zit. Zo ja, dan verschijnt dat woord binnenkort ook op mijn blog. :)

    BeantwoordenVerwijderen