maandag 4 juli 2016

Spijkerbroek, denim en jeans

Spijkerbroeken worden veel gedragen, maar dat is niet altijd zo geweest. Wat hebben 'spijkers' ermee te maken? En waar komt het woord 'denim' vandaan, of 'jeans'?

Denim

In 1847 begon Levi Strauss met het maken van stevige broeken voor de goudzoekers in Californië. Ze werden toen nog gemaakt van zeildoek. Maar toen de voorraad op was, stapte Strauss over naar een andere stevige stof: 'Serge de Nîmes' (keper uit Nimes). Dit verbasterde tot 'denim', zoals wij de stof nu ook kennen.

Spijkerbroek

Het 'spijker' in 'spijkerbroek' slaat op de klinknagels die vroeger aan de randen van de zakken werden geslagen om de broeken extra stevig te maken. Dit werd al gedaan vanaf 1872 en werd bedacht door Jacob Davis, die er patent op aanvroeg. Dit werd in 1873 toegekend (aan hemzelf en Levi Strauss & Company).

Jeans

Hoewel de draden van zichzelf wit zijn, hebben spijkerbroeken toch een blauwe kleur. Vroeger werd hier de verfsoort 'bleu de Gênes' (Genuees blauw) voor gebruikt. Dit werd verbasterd tot 'bluejeans' en uiteindelijk tot het veelgebruikte 'jeans'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten