maandag 8 december 2014

Beleefd

Beleefd zijn wordt gezien als een goede eigenschap. Het is dan ook vaak het streven van ouders om hun kind enige beleefdheid bij te brengen. Helaas lukt dat niet altijd even goed, maar dat is eigenlijk ook niet zo gek als je kijkt naar de oorspronkelijke betekenis van dit woord.

Ervaren

'Beleefd' is het voltooid deelwoord van 'beleven', oftewel 'ervaren'. Als voltooid deelwoord van 'beleven' in de zin van 'ervaren' kun je zeggen: hij heeft (iets) beleefd. Maar je kunt ook zeggen: hij is beleefd. In de letterlijke zin bedoel je dan ook dat diegene veel heeft meegemaakt, maar inmiddels bedoelen wij met zo'n zinnetje meer dat diegene goede manieren heeft.

Van ervaren naar welgemanierd

Hoe is die overgang van 'ervaren' naar 'welgemanierd' tot stand gekomen? Waarschijnlijk doordat iemand met veel ervaring geleerd heeft om zich in gezelschap goed te gedragen. Diegene heeft daardoor goede manieren gekregen.
En om even weer terug te komen op het kind dat moet leren beleefd te zijn: de etymologie van dit woord verklaart misschien wel waarom het zo lastig kan zijn een kind beleefdheid te leren. Beleefdheid zou je dus namelijk krijgen uit levenservaring, iets wat je niet aan een kind kunt leren.. Maar er is nog hoop, levenservaring (en hopelijk dus ook die beleefdheid) komt vanzelf! ;) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten