maandag 28 september 2015

Ambacht

Het woord 'ambacht' heeft bij ons een beetje een nostalgische lading. Vaak worden er beroepen mee bedoeld die handmatig worden uitgevoerd op dezelfde manier als vroeger en lijken 'ambachtelijk' bereide producten extra lekker. Coby vroeg zich af waar het woord 'ambacht' vandaan komt. Bedankt voor de suggestie!

Ambi + actus

Het eerste deel van dit woord, 'amb-' is afgeleid van het Latijnse 'ambi'. Dit betekende 'rondom'. Het tweede deel, '-acht', is gevormd uit het Latijnse 'actus', wat van het werkwoord 'agere' kwam. Dit werkwoord betekende 'leiden, voeren'. 

Dienaar of dienst

Letterlijk betekende het dus iets als 'iemand die zich om zijn heer bewoog', oftewel een dienaar. Maar inmiddels bedoelen we met 'ambacht' het beroep zelf, in plaats van degene die het uitoefent. 
Van het woord 'ambacht' is trouwens ook het verkorte woord 'ambt' gevormd. In de 17e eeuw is er een scheiding tussen deze twee woorden gekomen. Met 'ambacht' werden 'lagere functies' bedoeld, terwijl met 'ambt' juist 'hogere functies' bedoeld werden. En dat is eigenlijk nog steeds zo, al heeft het woord 'ambacht' waarschijnlijk bij ons een positievere lading dan het vroeger had. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten