maandag 20 juli 2015

Paars

Sommige kleuren hebben een naam waardoor je gelijk al de kleur voor je ziet. Zo zie je bij 'oranje' sinaasappelen (orange) voor je en hoort de kleur 'roze' bij rozen. Maar waar komt het woord 'paars' vandaan?

Perzië

Er zijn twee theorieën voor het ontstaan van het woord 'paars'. Volgens de ene heeft het te maken met de kleuren van Perzië. Ons woord 'paars' zou dan afgeleid zijn van het middeleeuws Latijnse 'persus, persum', dat 'donkerblauwe kleur' betekende. Deze kleurnaam zou op haar beurt weer afgeleid zijn van 'Persae' ('Perzen') of 'Persia' ('Perzië'), bijvoorbeeld omdat paars de kleur van een bepaald soort kleding uit die streek was.  

Perzik

De andere theorie beweert dat 'paars' te maken heeft met 'perzik'. Het zou dan afgeleid zijn van het Laatlatijnse 'persica' ('perzik'), dat uiteindelijk ook weer van 'Persia' afgeleid is ('perzik' is afgeleid van 'persicum malum', dat Perzische appel betekende). Als deze theorie het bij het juiste eind heeft, zal de violette kleur van perzikbloesem een rol gespeeld hebben. Hoe dan ook, de kleurnaam komt van het woord Perzië, of het nu via de kleding is of de perzikbloesem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten