maandag 6 juli 2015

Marshmallow

Nu het zulk mooi weer is en de vakantie is begonnen, gaan er vast weer heel wat marshmallows boven een vuurtje geroosterd worden. De 'marshmallow' is in Nederland eigenlijk bij iedereen wel bekend. Maar zoals aan de naam al te zien is, komt het snoepje niet uit Nederland. Waarvandaan dan wel?

Marshmallow plant

Ik had het nooit gedacht, maar de 'marshmallow' is vernoemd naar de 'marshmallow plant', gevormd uit 'marsh (moeras)' + 'mallow (malve, maluwe, oftewel kaasjeskruid)'. Dit is een plant die al millennia lang gebruikt wordt. Zelfs de Egyptenaren en de Romeinen gebruikten de wortel en het sap al, maar vooral voor medicinale doeleinden.

Het snoep

Pas aan het begin van de 19e eeuw gebruikten Franse snoepgoedmakers het sap van de plant voor het maken van snoep, door dat sap zelf uit de plant te halen en op te kloppen. Dit was natuurlijk erg arbeidsintensief. Het was dan ook een doorbraak voor de marshmallow als snoepgoed toen later in de 19e eeuw het idee kwam om gelatine te gebruiken om de chewy structuur te creĆ«ren. Dit heeft eraan bijgedragen dat nu niet alleen lokale Franse snoepwinkeltjes, maar winkels over de hele wereld ons marshmallows aanbieden en wij er heerlijk van kunnen genieten bij een kampvuurtje! Geniet ervan :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten