maandag 16 februari 2015

Moeder en materiaal - de overeenkomst

Hanneke kwam met de vraag of 'moeder' misschien een woord was voor m'n blog. In eerste instantie wist ik niet of ik er wat van kon maken, omdat de etymologie van 'moeder' niet erg bijzonder is, maar toen kwam ik toch op iets leuks. Want wist jij dat het woord 'moeder' en 'materiaal' iets met elkaar te maken hebben?

Moeder

Het woord 'moeder' komt van het Latijnse 'mater'. Ook onder andere het Franse 'mère', Duitse 'Mutter' en Engelse 'mother' hebben met dit woord te maken. Dit 'mater' betekende echter niet alleen 'moeder', maar ook 'bron, oorsprong'. Aangezien de moeder ook de bron van nieuw leven is, is deze betekenis nog niet zo gek. 

Materiaal

Ook ons woord 'materiaal' heeft met dit 'mater' te maken, in de zin van 'bron, oorsprong'. 'Materiaal' is namelijk afgeleid van het Latijnse 'materialis', dat 'behorend tot de grondstof' betekende. Dit was afgeleid van 'materia', dat de betekenis 'grondstof, bouwstof' had. Als je nog verder terug in de tijd gaat, blijkt het dat 'materia' is afgeleid van hetzelfde 'mater' als waar wij het woord 'moeder' van afgeleid hebben. Twee woorden met dezelfde bron dus.  

Bedankt voor je suggestie Hanneke!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten