maandag 17 augustus 2015

Monster (voorbeeld)

Karlo vroeg zich af waarom het woord 'monster' twee betekenissen heeft. Natuurlijk denken we allemaal gelijk aan het enge beest, maar een 'monster' is ook een voorbeeld of proef ('sample' in het Engels). Is er een verband tussen die twee betekenissen?

Eng beest

'Monster' in de betekenis 'eng beest' komt van het Latijnse 'monstrum'. Ook daar had het al die betekenis. Dit 'monstrum' is afkomstig van het werkwoord 'monere', dat 'waarschuwen, opmerkzaam maken, aanwijzen' betekende. 'Monstrum' zelf betekende 'waarschuwend voorteken, wonderbare gebeurtenis, wezen dat de wil van de goden kenbaar maakt'. Daaruit kwam de betekenis 'bovennatuurlijk wezen' en 'gedrochtelijk wezen' voort. 

Voorbeeld

'Monster' in de betekenis 'voorbeeld' komt van het werkwoord 'monstrare'. Dit betekende 'tonen, wijzen'. Maar ook 'monstrare' is uiteindelijk afgeleid van 'monere', hetzelfde werkwoord als waar 'monstrum' vanaf geleid is. Er is dus wel een verband tussen de twee betekenissen van 'monster', maar je moet er diep voor graven. Leuke suggestie Karlo! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten