maandag 8 februari 2016

Gezin

Wat is een gezin? In het woordenboek staat de betekenis 'ouders en kinderen'. En dat klopt inderdaad wel, want als je alleen met een partner leeft, noem je het niet een 'gezin'. Maar is dit altijd de betekenis geweest? Waar komt het woord vandaan?

Ghesinde

Het tegenwoordige 'gezin' kwam eerst voor in de vorm 'ghesinde'. Hier had het echter niet de betekenis 'ouders en kinderen', maar 'reisgezelschap, gevolg'. Het ging dan vaak om een heer die een reisgezelschap bij zich had op zijn tocht. Zijn 'ghesinde' bestond dus uit mensen die bij hem in dienst waren en hem begeleidden op zijn reis.

Gezin

Later werd de betekenis algemener. 'Ghesinde' duidde niet langer alleen maar een reisgezelschap aan, maar ook de hofhouding in het algemeen (dus ook als de heer niet op reis was). Daarna werd de betekenis nog algemener: 'de verzameling personen die tot de huishouding van een minder hooggeplaatste persoon behoorden'. Zelfs tot in de 20ste eeuw kon het nog 'familieleden en inwonende dienstboden' betekenen. Maar omdat het hebben van dienstboden ongebruikelijk werd, is de betekenis zoals wij die kennen ('ouders en kinderen') ontstaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten