maandag 29 februari 2016

Verstandskies

Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: verstandskiezen. Dat is op zich niet erg, maar vaak moeten ze er wel uit. Waarom heten ze 'verstandskiezen'? Hebben ze echt wat te maken met je verstand?

Ver-stands-kiezen

Eén van de theorieën over de herkomst van het woord 'verstandskiezen' is dat ze zo heten omdat ze ver achter in je mond staan. Ver-stands-kiezen dus. Dit is echter een volksetymologische verklaring, want het woord is niet op deze manier ontstaan.

Verstands-kiezen

Dat het wel met je verstand te maken heeft, is te zien aan de Latijnse term waar het vandaan komt: dens sapientiae (tand van wijsheid). In ouder Nederlands werd het dan ook wel de 'wijsheidskies' genoemd. In het Vlaams is 'wijsheidstand' nog steeds een gangbaar woord. De kiezen werden zo genoemd omdat ze pas op latere leeftijd opkwamen, net als volgens sommigen het verstand.

1 opmerking:

  1. Ek sal enigeen wat op soek is na 'n sakelening aanbeveel aan mnr. Benjamin wat my gehelp het met die lening van vier miljoen dollar om my besigheid te begin, en dit was vinnig. By die verkryging van 'n lening was dit verbasend hoe maklik hulle was om mee te werk. Die proses was vinnig en beveilig. Dit was beslis 'n positiewe ervaring. Vermy swendelaars hier en kontak mnr benjamin On. Lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. as u op soek is na 'n sakelening.

    BeantwoordenVerwijderen