maandag 15 februari 2016

Klimaat

Op school wordt geleerd wat het verschil is tussen 'het weer' en 'klimaat'. Ik heb altijd geleerd dat het weer een toestand is van korte tijd, terwijl het klimaat een weersgesteldheid van langere tijd (en eventueel over een groter gebied) aanduidt. Maar wat is de letterlijke betekenis van 'klimaat'? En kunnen we wel spreken van 'klimaatverandering'?

Clima

'Klimaat' is afgeleid van het Franse 'climat', wat 'gebied op aarde, klimaatgordel' betekende. Dit 'climat' was afgeleid van het Latijnse 'clima', wat weer afgeleid was van het Griekse 'klima'. In het Grieks betekende dit 'glooiing, helling', van het werkwoord 'klinein' ('hellen'). Hier is overigens ook het woord 'climax' uit ontstaan.

Klimaat

Zoals hierboven al genoemd, betekende 'climat' in het Frans 'gebied op aarde, klimaatgordel'. Het ging dus niet zozeer om de lucht, maar meer om de aarde. Vroeger betekende 'climaet' in het Nederlands ook 'aardgordel' (1462) of 'landstreek met een zekere weersgesteldheid' (1613). Deze betekenis kwam voort uit de betekenis van het Griekse werkwoord 'klinein' ('hellen'), het ging namelijk om de helling van een gebied ten opzichte van de aardas. Dat geeft een gebied een bepaalde weersgesteldheid. 

Maar hoe zit het nou met 'klimaatverandering'? Tja, zolang de veranderende weersomstandigheden op aarde niet veroorzaakt worden door gebieden op aarde die verschuiven ten opzichte van de aardas, kunnen we het letterlijk gezien eigenlijk geen klimaatverandering noemen... ;) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten