maandag 23 december 2013

School

School. Iedereen moet erheen in Nederland. Niemand kijkt er raar van op als ik dat zeg. In Nederland hebben we namelijk leerplicht. Maar als we alleen kijken naar de letterlijke betekenis van het woord ‘school’, dan is een leerplicht eigenlijk wel het laatste wat je eraan zou verbinden…

Scholè

Het woord ‘school’ komt namelijk van het Griekse woord ‘scholè’ (σχολή), wat ‘vrije tijd’ betekent. Dit is nou niet echt iets waar je gelijk aan denkt bij ‘school’. Maar het verband ligt, zoals gewoonlijk, dichter bij elkaar dan je zou denken.

Vrije tijd

Vrije tijd was vroeger namelijk een bijzonder en exclusief iets. Het was alleen voor de mensen weggelegd die niet elke dag hard hoefden te werken. Oftewel: alleen voor rijke mensen. Zij hadden vrije tijd. En dus ook alleen rijken konden, omdat ze niet hoefden te werken, naar school gaan om te leren. School was echt een vrijetijdsbesteding vroeger.

Vakantie

Tegenwoordig hebben we in Nederland leerplicht en is school dan ook automatisch geen vrije tijd meer. Daar gebruiken we nu een ander woord voor: vakantie! Geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten