maandag 8 juni 2015

Artikel

Hanneke vroeg zich af waar het woord 'artikel' vandaan komt. En tja, daar ben ik zelf eigenlijk ook wel benieuwd naar. Want artikel heeft meerdere betekenissen. Denk bijvoorbeeld aan een krantenartikel, maar ook aan afgeprijsde artikelen in de winkel. Dus ik heb het opgezocht en er een blogpost over geschreven.

Artus

'Artikel' is afgeleid van het Latijnse 'artus'. Dit had niks met schrijven te maken en ook niet met winkels, maar betekende 'lid, gewricht'. Het verkleinwoord hiervan is 'articulus', waar dus het woord 'artikel' van is afgeleid, maar waar ook het woord 'articuleren' van is afgeleid (via het werkwoord 'articulare', dat 'in leden verdelen, duidelijk uitspreken' betekende). 

Articulus

Dit verkleinwoord 'articulus' kun je vertalen met 'deel van een lid'. Het was dus iets kleins. Het had ook wel de betekenis 'deel van een geschreven stuk' en daar zie je al ons krantenartikel in terug. Ook had 'artikel' de betekenis 'punt op een voorraadlijst', waaruit zich de betekenis 'koopwaar' ontwikkelde. Het komt erop neer dat een artikel iets kleins is, een onderdeel van iets groters. Bedankt voor je suggestie Hanneke!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten