maandag 22 juni 2015

Afvinken

Naar aanleiding van de blogpost van vorige week, 'slavink', vroeg Lies zich af of het woord 'afvinken' ook iets met het vogeltje te maken heeft. Zou het zo zijn?

V-vormig tekentje

Als je ergens een vinkje bij zet, is het een v-vormig tekentje. Oorspronkelijk werd dit gebruikt om aan te geven dat post gecontroleerd was. Dit tekentje bestond waarschijnlijk al lang voordat het een 'vinkje' genoemd werd. Vanaf wanneer men het is gaan aanduiden met werkwoorden als 'afvinken' en 'aanvinken' is niet helemaal duidelijk. 

Vinkje

Maar waaróm ze het zo zijn gaan noemen, daar gaat het natuurlijk om in deze blog. Er zijn een paar factoren die waarschijnlijk meegespeeld hebben. Een logische reden is dat 'vink' natuurlijk met een 'v' begint, maar ja, er zijn zo veel woorden die met een 'v' beginnen. Daarom kan ik me voorstellen dat een belangrijkere factor is geweest dat de 'v' lijkt op een vliegend vogeltje. Misschien wilden ze daarom een vogelnaam met een v bedenken. Het moest bovendien een vogel zijn die niet te groot is, want het 'v-tje' is maar een klein markeringsteken. En voilà, het vinkje als naam voor het markeringsteken was geboren. 'Afvinken' heeft dus inderdaad ook iets met het vogeltje te maken. Bedankt voor je suggestie Lies! 

1 opmerking:

  1. In andere talen heeft het teken niets met vinken of vogels te maken. Als het een 'v' moest zijn, dan kon 'vogel' ook dienen, dus misschien is er een interessantere verklaring? Zou het kunnen dat het te maken heeft met de Vlaamse hobby 'vinkenzetten'? Telkens jouw vink slaat (roept) moet je een streepje zetten: je vinkt de roep af. Wie weet?

    BeantwoordenVerwijderen