maandag 30 maart 2015

Hamburger

Over dit woord kun je je van alles afvragen. Waarom heet het een 'burger'? En heeft dat iets te maken met 'burger' in de betekenis 'inwoner'? En wat heeft het trouwens met 'ham' te maken, als ham eigenlijk nooit een onderdeel van zo'n broodje uitmaakt? Vragen genoeg voor een blogpost over dit woord. Dus zet je schrap, want na het lezen van de uitleg zul je nooit meer hetzelfde naar een hamburger kijken.

Hamburg

De 'hamburger' heeft namelijk helemaal niks te maken met 'ham', en ook niet met een 'burger', maar is afgeleid van de Duitse stad Hamburg. Wie had dat verwacht! Halverwege de 19e eeuw namen emigranten uit Hamburg hun vleesgerecht mee naar de Verenigde Staten, waar het al gauw zou uitgroeien tot de meest geliefde snelle hap. Het werd toen nog de 'Hamburg steak' genoemd, maar dat werd al snel 'Hamburger steak' en werd daarna rond de eeuwwisseling ingekort tot 'hamburger'. Vanuit de Verenigde Staten is het gerecht uiteindelijk in Nederland gekomen na de Tweede Wereldoorlog. 

Cheese-, fish-, veggieburger

Jammer voor de grote gele M, maar de woorden die van 'hamburger' afgeleid zijn, hebben dus eigenlijk geen recht van bestaan. Dat ze er toch zijn, is te danken aan het feit dat 'hamburger' al gauw opgevat werd als een samenstelling van 'ham' en 'burger' (waartoe wij nu ook nog steeds geneigd zijn waren). Dit gebeurde overigens pas vanaf het begin van de jaren '30. Tja, je kan het ze niet kwalijk nemen. Maar jij weet nu beter, de volgende keer dat je je tanden erin zet en in stilte de Hamburgse emigranten dankbaar bent... :)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten