maandag 3 maart 2014

Avontuur

Wat is je eerste ingeving als je nadenkt over de herkomst van het woord 'avontuur'? Niet zelden wordt er gedacht aan 'avond-uur', en dat is ook niet zo gek. Avonturen hebben nou eenmaal vaak iets geheimzinnigs en een donkere omgeving past prima in dat plaatje. Maar toch heeft 'avontuur' een andere oorsprong.

Aventure

'Avontuur' komt van het Oud-Franse woord 'aventure', dat weer van het Latijnse woord 'adventura' (gebeurtenis) komt, van het werkwoord 'advenire' (gebeuren). 'Avontuur' is dus eigenlijk gewoon letterlijk een gebeurtenis. Maar hoe komt het dan aan zijn betekenis 'spannende gebeurtenis'?

Spannende gebeurtenis

Naast een 'gebeurtenis' kon een avontuur ook een 'vreemde gebeurtenis' betekenen. In de Middeleeuwse hoofse literatuur gaf een vreemd voorval aanleiding tot een moedig optreden (van bijvoorbeeld een ridder). De ridder ging dan 'op avontuur'. Doordat hieruit meestal fantastische verhalen voortkwamen, ontstond bij ons de betekenis 'spannende gebeurtenis'. 

(En o ja, over dat 'avond-uur': die 'o' is er in de volksetymologie onder invloed van het woord 'avond' ingeslopen ('aventure' werd 'avontuur'). Het is dus blijkbaar van alle tijden om die twee woorden (onterecht) met elkaar te verbinden...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten