maandag 22 september 2014

Sinister

Sommige woorden hadden oorspronkelijk een heel normale/neutrale betekenis, maar hebben door de jaren heen een positieve of juist negatieve bijklank gekregen. Denk bijvoorbeeld aan 'wijf', wat in de Middeleeuwen een heel normaal woord was voor 'echtgenote' (en dat is het nog steeds in het Engels), maar nu een hele negatieve lading in het Nederlands heeft. Ook 'stout' is zo'n woord. Vroeger betekende het 'moedig', maar door de eigenschap van het trotseren van iemand, en dus de associatie met eigenzinnigheid, werd 'stout' zijn steeds meer als ondeugd gezien. 'Sinister' is ook een woord wat een interessante betekenisverandering heeft doorgemaakt.

Links

Oorspronkelijk betekende dit Latijnse woord namelijk gewoon 'links, aan de linkerzijde'. Dit komt misschien van de Griekse gewoonte om zich bij het doen van voorspellingen naar het noorden te keren, waardoor het oosten, de gelukbrengende kant, aan de rechterhand kwam en daardoor het westen als de ongunstige kant werd gezien. Op die manier heeft de betekenis van het woord 'sinister' zich dan tot 'onheilspellend' kunnen ontwikkelen. Dit is echter niet helemaal zeker.

De bijklank van links

Maar hoe het ook zit met 'sinister', het hele verhaal rondom 'links' is gewoon een beetje vaag. Op de één of andere manier geeft de mens de voorkeur aan rechts. Denk bijvoorbeeld ook aan de uitdrukking 'iemand links laten liggen', waar ook in naar voren komt dat links de ongunstige kant is. En vooral vroeger werd een kind dat linkshandig begint met schrijven vaak aangeleerd om rechts te gaan schrijven. Ook in het verhaal rond het 'je linkerhand gebruik je op het toilet en je rechterhand bij het eten' dat in sommige culturen erg belangrijk is, zien we dat de linkerhand ondergeschikt moet zijn aan de rechterhand. Denk tot slot ook aan het woord 'link' dat 'gevaarlijk' betekent en ook in verband staat met 'links'. Ik denk dat het inmiddels gewoon een beetje in ons systeem zit ingebakken dat we links ongunstiger vinden. Al bedoel ik daarmee natuurlijk niet de politieke partijen die we links noemen, dat is weer een heel ander verhaal. ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten